Ce trebuie sa cumpere nasa la botez ? Afla ce ai nevoie pentru ceremonie.

Ce trebuie sa cumpere nasa la botez ? Afla ce ai nevoie pentru ceremonie.

Urmeaza sa fiti nasi, se apropie botezul si inca nu stii ce ai nevoie pentru botez? In cele de mai jos o sa clarificam toate aspectele si sa iti aratam ce ai nevoie sa achizitionezi.

Dar sa incepem cu inceputul: 

Obligaţiile naşilor de botez:

Ca nași veţi deveni parintii spirituali ai copilului iar una dintre responsabilitati  este de a te asigura că totul este pregătit pentru acest eveniment important.

Botezul are două părți esențiale: prima etapă are loc la intrarea în biserică și are scopul de a purifica si pregati spatiul sacru si de a pregati nasii pentru slujba, în timp ce cea de-a doua parte este momentul propriu-zis al creștinării. 

În timpul slujbei, bebelușul se află în grija nașilor conform tradiției și credinței ortodoxe. Conform obiceiului, fetițele sunt ținute în brațele nașului, în timp ce băieții sunt în grija nașei. Nașii vor rosti Crezul și vor îmbrăca bebelușul în noile hăinuțe simbol al noii vieti pe care o incep.

Cumpărarea lucruşoarelor pentru botez revine ca sarcina nașilor iar în cele ce urmează vom urmări să prezentăm lista cu cele necesare la botez din perspectivă spirituală dar și a petrecerii de după ceremonie.

Lista cu ce trebuie sa cumpere nasa la botez:

  • Hăinuțe noi pentru bebeluș
  • Trusoul de botez cu elementele: prosop cu capison, pânza de mir (crijma), fașă, sticluță de mir, prosop preot, săpun
  • Lumânarea de botez
  • Cruciulița (sau bijuterie în forma de cruce)
  • Cruciulițe pentru invitați
  • Cutița pentru prima suvița
  • Cutie pentru trusou (pentru păstrarea lucrușoarelor)

Iată mai jos ce înseamnă fiecare element din lista de cumparaturi, la ce este folosit si de unde poţi să il cumperi.

Hăinuțele noi pentru bebeluș

Nasa de botez cumpără hăinuțele pentru bebeluș, simbol a noii vieți creștine pe care bebelușul o va urma.

Dincolo de simbolistica și sensul spiritual al hăinuțelor, nasa trebuie să țină cont la cumpărarea lor de următoarele: sa fie croite din  materialele naturale, cum ar fi bumbacul, inul și lâna pentru ca sunt cele care oferă cea mai bună protecție dar și cel mai bun confort bebelușilor.

Materialele sintetice sunt de evitat măcar cele ce intră în contact cu pielea bebelușului. Hăinuțele trebuie să fie confortabile și să poată fi ușor îmbrăcate pe bebeluș.

La Atelierele Cris ne asigurăm că cele de mai sus sunt îndeplinite prin croirea și coaserea unor modele potrivite care să permită îmbrăcarea ușoară a celor mici. Vezi aici modelele de hainuţe pentru botez.

Alege în funcție de anotimp hăinuțele potrivite, pentru sezonul cald recomandăm materialele naturale din bumbac sau in care permit o aerisire adecvată și protejează pielea fină a bebelușului de iritații.

Daca ai de crestinat o fetita atunci vei cauta rochite care sa se potriveasca cu tema aleasa. 

Nasa cu fina imbracata in hainute noi dupa botez

De asemenea, poți considera adăugarea unor accesorii speciale, cum ar fi bentițe, pantofi sau papucei asortați, pentru a completa ținuta copilului. Este important să alegi materiale de calitate și confortabile, care să nu irite pielea sensibilă a bebelușului.

La Atelierele Cris gasesti pentru baieti costumase botez  in divese variante si pe diverse teme.

Trusoul de botez și conținutul lui:

Pentru un eveniment atat de important cum este botezul, trusoul este necesar sa aiba toate elementele cum ar fi: panza de mir, fasa, prosop cu capison pentru bebelus, prosop pentru preot, sapun si sticluta de mir. Afla mai multe detalii despre ceremonia botezului si ce contine un trusou de botez precum si ce este necesar pentru ceremonie

Trusourile e important sa fie alcatuite din materiale naturale care sunt prietenoase cu pielea bebelusului cum ar fi muselina, finet, bumbac 100% etc. Fii atenta ca materialele din care sunt alcatuite sa fie certificate OEKO Tex

Lumanare cutie si rochita de botez

Toate piesele din trusoul de botez trebuie cumpărate tot de către nași, ele fiind:

Prosopul cu capison al bebelușului

Contact direct cu pielea fină a bebelușului, necesită materiale organice bune absorbante, de aceea recomandăm ca ele să fie făcute din materiale de bumbac 100% natural din frotir cu o densitate de minim 300g/metru ideal 500g/metru
După ceremonia prosopul poate fi folosit în continuare la baie, acesta fiind și un motiv pentru a achiziționa modele de calitate ce pot fi reutilizate.
Personalizarea prosopului este un trend venit din nevoia de a arăta cât de special este acest moment atât pentru nași cât și pentru părinții bebelușului. Mulți producători personalizează direct pe capison ceea ce poate crea disconfort bebelușului la contactul între broderie și pielea capului. La Atelierele Cris ne asigurăm că acest lucru este evitat brodând pe un strat adițional de pânză de bumbac, frotirul de pe capison rămânând curat și fin.

Fașa de botez

Este necesară în timpul slujbei de creștinare și are o lungime de minim 50 de cm, fiind folosită de preot în timpul slujbei la sfințirea apei.
Poate fi brodată cu numele și data botezului pentru a o face mai festivă.

Sticluța de mir

Mirul unul dintre cele mai importante elemente folosite în timpul slujbei botezului.
Este creat după o formulă specială din ulei de măsline, vin alb și 39 de plante medicinale și aromatice, iar procesul prin care este obținut implică un adevărat ritual cunoscut de către clerul bisericesc.
Mirungerea o tradiție veche de milenii, mereu actuală prin minunile sfinților a căror moaște sunt izvorâtoare de mir arătându-ne că una din măsura sfințeniei este această calitate. Prin urmare, imediat după săvârșirea botezului și curățat de păcatul strămoșesc, noul creștin este asemănător sfinților.
Sticluța de mir vine în pachetul trusoului și este cumpărată tot de către nasa.
Nasa va umple sticluța cu ulei de măsline iar preotul va completa cu mir pentru a-l sfânti.
Mirul de la botez poate fi folosit la baia de a doua zi pentru ungerea copilului și poate fi păstrat pentru și pentru alte ocazii în care doriți să-l miruiți.

Pânza de mir

Pinza de mir sau crijma este parte din trusou și trebuie cumpărată tot de către nași, Biserica cere ca ea să fie netivită, albă simbolizându-se haina (pânza) albă, cu care noul creștin e îmbrăcat (înfășurat) îndată după botez. Ea închipuiește veșmântul luminat și nestricăcios al celor spălați și curățiti de păcate.
Etimologia ei vine de la cuvântul grecesc hrisma, adică ungere sau sfințire  devenit crijmă  în forma veche, slavă a cuvântului.
Deoarece canoanele bisericesti cer ca ea să fie albă și simplă, recomandarea noastră în cazul în care doriți personalizarea, este ca ea să fie discretă într-un colț prin brodarea de monograme și eventual a unei inimioare.
De asemenea, este important să fie croită dintr-un material bun absorbant din bumbac cu țesătura din finet.
Nu recomandăm brodarea de texte lungi pe acest material, intrucât vine în contact direct pe pielea copilului.

Săpun și Prosop pentru preot

Simbolizează purificarea preotului înaintea săvârșirii tainei botezului.
Prosopul este necesar, săpunul având rol mai mult pe partea de igienă, nefiind o cerință specială a ceremoniei.

Cutița pentru prima suvița (opțional)

Tăierea primei suvițe este parte a ceremonialului de botez, simbolizând prima jertfa pe care noul creștin o face către tatăl ceresc.

Este un ritual vechi care precede creștinismul în simbolistica lui, dar care rămâne la fel de plin de simboluri.

În cutița se păstrează această suvița care va fi pe viitor una dintre cele mai frumoase amintiri.

Lumanarea pentru botez și simbolistica ei

Lumanarea trebuie de asemenea achiziționată de nași, având ca și simbolistica lumina harului lui Hristos, semn a înnoirii vieții  dar și lumina faptelor bune pe care noul creștin este dator să le împlinească. Împodobirea lumanării este de asemenea simbolică, ea arătând cununa faptelor bune pe care noul creștin le va îndeplini în viața sa. Din acest motiv sugestia noastră este să alegeți lumanări botez decorate cu îngerași, tradiționale  sau cu flori. De asemenea, de la Atelierele Cris puteți achiziționa  și alte tipuri de lumanări  cum ar fi cele cu jucării sau decorate în funcție de preferințe.

Lumanare botez personalizata

Lumanările pot avea mai multe caracteristici referitoare la lungime , material, decoratiuni și lista poate să continue. Primul lucru este să vedeți care sunt cerințele preotului care va oficia slujba botezului. Dacă insistă spre a avea o lumanare mai simpla sau din ceara naturala , daca poate fi decorata etc.

Alege o lumanare dupa ce discuti cu preotul, sunt cerinte specifice. Gasesti pe site lumanari de botez personalizate dupa pofta inimii.

Cu toate acestea sunt cateva aspecte la care sa fii atenta cum ar fi obiceiurile locale sau alte aspecte pe care iti recomandam sa le citesti.

Cruciulița

Cruciulița  de asemenea achiziționată de nasa este un simbol puternic al noii vieți creștine care este una a urmării exemplului lui Iisus după cum este descrisă în Biblie în evanghelia după Marcu „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie.”

Cruciulita botey bijuterie pentru fin sau finuta

Primită în dar de la nași, cruciulița trebuie păstrată, fiind sfântită de preot în timpul botezului odată cu apa din cristelnita.

Recomandăm o cruciulița de aur sau de argint care va fi prețuită atât pentru valoarea ei spirituală cat si pentru faptul ca va ramane o bijuterie purtată și pe viitor de catre fin sau fina.

Cutie pentru trusou (pentru păstrarea lucrușoarelor)

Toate lucruşoarele de mai sus trebuie transportate și ulterior păstrate după ceremonia botezului, iar pentru aceasta aveți nevoie de o cutie adecvată.

Fiind un eveniment festiv, e nevoie de o cutie decorată și suficient de spațioasă care să permită plasarea în interiorul ei a tuturor pieselor necesare.

Recomandăm alegerea cutiei în funcție de tema botezului.

Spre exemplu, dacă aveți un botez tradițional, puteți opta pentru un coșuleț decorat vezi poza.

Pentru o cutie incapatoare, recomandăm variantele rotunde sau cele ovale având capac decorat, personalizate cu numele și data botezului.

Nasa de botez este în centrul atenției.

Inimioare brodate, flori de bumbac, iută și elemente ceramice pot fi parte din decoratiunile de pe cutie ce vor transforma acest obiect intr-o adevarata opera de arta.

La momentul slujbei vei fi în centrul atenției, de la îmbrăcăminte, coafură pana la trusou și restul lucrușoarelor. O cutie frumoasa decorată și unică, îți va amplifica look-ul și îți va permite să îți completezi imaginea în fața invitaților.

Alege dintre cutiile de trusou de la Atelierele Cris sau vezi trusourile complete care au inclus acest accesoriu.

Cruciulițele pentru invitați

Acestea se prind în pieptul invitaților și sunt un accesoriu necesar care îi face pe participanți să se simtă parte a acestui eveniment.

În cazul în care ai un botez mai mare la care participă și colegi sau cunoscuți ii vei face și pe aceștia să se simtă mai integrați în atmosfera evenimentului.

Cruciulițele nu trebuie să fie foarte complicat decorate sau speciale, însă este necesar ca ele să aibă acel element de prindere, să fie ușor de pus în piept.

Găsești la Atelierele Cris și acest accesoriu pe pagina de cruciulițe pentru botez

Cadouri simbolice pentru bebelus

Un alt aspect de luat în considerare atunci când cauți ce să cumperi ca nașă la botez sunt cadourile simbolice. Acestea pot fi obiecte care marchează momentul special și care vor avea o semnificație sentimentală pentru copil și părinți în viitor. Iată câteva sugestii de cadouri simbolice:

  1. Biblia sau carte de rugăciuni: O carte religioasă poate fi o alegere inspirată, oferind părinților posibilitatea de a-i împărtăși copilului valorile și credința lor.

  2. Jucării personalizate: O jucărie personalizată, brodata cu numele și data botezului, poate fi un cadou adorabil și memorabil pentru copil.

Jucarii bebelusi personalizate cadou de botez pentru cel mic

Alege lucruşoarele pentru botez împreună cu părinții.

Recomandăm consultarea cu părinții atunci când vrei să cumperi cele necesare pentru botez. Fiecare mamă are un stil propriu de care trebuie ținut cont. Chiar dacă mamica se bazează pe tine să alegi hăinuțele, trusoul și restul obiectelor din listă, este indicat să o consulți pentru a te asigura că sunteți pe aceeași lungime de undă. Cu toate acestea, nu ai ce să greșești dacă vei ține cont de informațiile primite aici.

În concluzie, în calitate de nașă la botez, ai multe responsabilitati pe care poti cu usurinta sa le duci la bun sfarsit daca apelezi la profesionisti. La Atelierele Cris iti asiguram tot ce ai nevoie pentru botez iti oferim consultanta gratuita si ne asiguram ca totul va ajunge la timp.

Ai nevoie de mai multe detalii? Nu ezita să ne contactezi la tel 0770643592 sau lasă-ne un comentariu în secțiunea de mai jos

Surse: crestinortodox.ro, doxologia.ro cris-mag.ro

Posted on 2023-07-09 by Articole blog despre botez 0 8056
Tag: nasa

Articole similare

7 tematici de botez pentru baieti care sa te inspire in organizarea...

Te-ai intrebat de la ce sa pornesti in alegerea tematicii de botez pentru baieti ? In articolul nostru gasesti 7 teme...

5 trusouri de botez de la Atelierele Cris recomandate la inceputul...

Descopera 5 cele mai cautate trusouri de botez care sunt in preferintele clientilor nostrii

Cand nu se fac botezuri in 2024 ?

Afla perioadele cu restrictii din 2024 ? Care sunt perioadele de post si ce trebuie sa faci.

Crezul la Botez Ce este si de ce trebuie sa-l stie nasii

Crezul sau simbolul credintei este rugaciunea pe care nasii trebuie sa o stie si pe care o vor rosti in timpul...

Ce mesaje pentru trusou botez poti scrie la Atelierele Cris

Vezi in blog pentru inspiratie lista cu mesajele alese de alti clienti pentru a fi brodate pe trusoul de botez....

Top 5 lumanari botez din ceara naturala de la Atelierele Cris

In acest articol ne-am propus sa va prezentam un mic top al lumanarilor de botez realizate din ceara naturala. Avand...

Leave a CommentLeave a Reply

Meniu

Tel:

Settings

Click for more products.
No produts were found.