Trusou de botez baieti economic, 7 piese,...
Trusou de botez baieti economic, 7 piese,...
Daca esti nasa si te pregatesti pentru botez cu siguranta ai aflat ca ai nevoie de cateva elemente ce sunt necesare la taina botezului.
Printre elementele pe care trebuie sa le procuri se afla si fasa de botez. Si pentru ca sa intelegi importanta si necesitatea ei voi prezenta in articolul de mai jos cateva informatii utile.
Fasa de botez este o panglica, ce are o latime de 2 sau 2.5 cm si o lungime intre 1 metru si 1.5 metri, folosita in timpul botezului de catre preot.
Poate sa aiba culori diferite ce variaza intre alb, crem, roz, albastru deschis sau poate sa fie intr-o combinatie de 2 culori tesute.
Culorile se aleg in functie de preferinte dar majoritatea naselor merg pe culorile clasice pentru baieti alb sau albastru iar pentru fetite alb sau roz.
Tema botezului este un factor care va determina alegerea fasei. De exemplu un botez traditional va necesita o fasa brodata cu broderii romanesti sau o tematica specifica care poate sa determine o alta culoare.
Fasa de botez poate fi personalizata cu numele si data botezului pentru a-i da un plus de unicitate si a o pastra ulterior ca si amintire de la botez.
Cea mai buna metoda de personalizare este brodarea care are avantajul de a-si pastra in timp calitatea. Mai jos gasesti cateva exemple de fasa care vin cu fiecare trusou botez.
La taina botezului dupa savarsirea cufundarii in apa, preotul ia fasa, o uda la ambele capete si rosteste urmatoarele:
Indreptatu-te-ai, luminatu-te-ai, sfintitu-te-ai, spalatu-te-ai, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
In unele zone si chiar si in alte tari alaturi de fasa de botez si mai foloseste si o ramura de busuioc care impreuna cu fasa este folosita in acelasi mod.
Afla ce trebuie sa aiba nasa la botez
Dupa aceste rostiri faşa nu mai este folosita in cadrul tainei botezului, ea fiind utilizata de nasa pentru infasarea pruncului.
Aceasta traditie a infasarii pruncului in primele luni de viata nu mai este folosita astazi, in zilele noastre copilul primind hainutele noi de obicei de culoare alba.
Infasarea copilului in primele 6 luni de viata este o metoda folositadin cele mai vechi timpuri pentru a crea celui mic o senzatie de siguranta si pentru a-l linisti.
In vechime infasarea copilului era o practica comuna in toate regiunile globului si de catre toate paturile sociale.
Regasim pastrate in muzee, fase elegante cu dantele , modele vechi din anii 1500. Mai jos puteti vedea o fasa pastrata la muzeul din Kensington, Anglia colectia dedicata perioadei renasterii.
Infasarea copilului era realizata de obicei cu modele de fasa mai late (10 cm) care aveau o utilitate zilnica. Astazi pentru cei care mai folosesc infasarea celor mici, copilul poate fi infasat cu fasa de botez aceasta fiind "incarcata" spiritual prin folosirea ei in timpul slujbei de crestinare.
De-a lungul timpului traditia bisericii s-a imbinat armonios cu traditia populara unde magicul si simbolistica erau parte integranta din viata oamenilor.
Astfel fasei de botez i s-au atribuit valente magice aceasta trebuind sa fie "nici prea scurta dar nici prea lunga pentru ca noul crestin sa se casatoreasca nici devreme, nici prea tarziu".
Alte variante de interpretare sunt cele in care fasa era necesar sa fie "cat mai lunga pentru a-i asigura pruncului o viata lunga si bogata".
Regasim in alte zone ale tarii infasarea cu fasa de la botez si cu folosirea unui numar de 21 de elemente ce aveau rol magic (3 x 7) in asa-numita alimentatie rituala:
"Astfel, faşa copilului avea „legate într-un colţ trei fire de usturoi, trei de piper, trei de sare, trei de grâu de primăvară, trei de grâu de toamnă, trei de tămâie, trei de sfărâmituri de pâine"
In regiunea Botiza din Maramures la botejune avem urmatoarea traditie:
"La botez, moaşa tăia o şuviţă de păr din cap de la cocon, apoi lua o cruciuliţă mică, tămâie, le introducea într-un săculeţ pe care-l cosea la faşa coconului sau cocoanei."
Fasa de botez este un element important din ceremonia de crestinare pe care nasii trebuie sa-l asigure. Desi nu mai are aceeasi utilitate cum avea in vechime ea ramane o piesa din trusou care va aduce peste ani in memoria parintilor momentul sacru al botezului.
Ai nevoie de mai multe informatii? Contacteaza-ne la telefon 0770643592.
Bibliografie:
https://bslr.ubm.ro/files/2014/Petreus%20-%20Ritualurile.pdf
Cate lumanari trebuie la botez ? Ghid complet pentru parinti si nasi.
Afla cate lumanari trebuie la botez. Vezi cate sunt necesare si cine le achizitioneaza. Descopera minighidul pentru...
Cand se boteaza copilul ? La cat timp se face botezul ? Ghidul...
Când se botează copilul - la cât timp se face botezul?
Acte necesare la Botez - Vezi lista cu actele necesare la ceremonie
Afla care sunt actele necesare la botez in traditia ortodoxa
7 tematici de botez pentru baieti care sa te inspire in organizarea...
Te-ai intrebat de la ce sa pornesti in alegerea tematicii de botez pentru baieti ? In articolul nostru gasesti 7 teme...
Semnificația Numelui de Botez - O perspectiva istorica si...
Explorează cum numele ales pentru un copil poate avea o influență spirituală și culturală, legându-se de importanța...
Cand nu se fac botezuri in 2025 ?
Afla perioadele cu restrictii din 2025 ? Care sunt perioadele in care nu se fac petreceri de botez si ce trebuie sa...
Crezul la Botez Ce este si de ce trebuie sa-l stie nasii
Crezul sau simbolul credintei este rugaciunea pe care nasii trebuie sa o stie si pe care o vor rosti in timpul...
Tradiții si obiceiuri botez în cultura si...
Momentul solemn al creștinării copiilor este reprezentat în cultura românească printr-o pleiadă de tradiții și...