Cum să alegi numele potrivit pentru copilul tău: Sfaturi și idei.

Dragă părinte,

Alegerea numelui pentru copilul tău este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua vreodată. Îți înțelegem emoțiile și preocupările, deoarece acest nume va fi cu copilul tău pentru tot restul vieții sale.

Cum sa alegi numele copilului

Este important să alegi un nume care să aibă o semnificație specială, care să însemne ceva pentru tine și pentru familia ta. Acest nume ar trebui să transmită un mesaj și să reprezinte valorile pe care dorești să le transmiţi copilului tău.

Și totuși, nu uita că numele trebuie să sune bine și să fie ușor de pronunțat. Îți dorești ca numele copilului tău să fie o sursă de mândrie și nu de jenă.

Vezi ce ai nevoie sa iei cu tine la maternitate

Nu în ultimul rând, gândește-te la modul în care ceilalți vor percepe acest nume. Numele poate influența prima impresie pe care oamenii o au despre copilul tău. În această privință, este important să alegi un nume care să fie agreabil și să transmită o imagine pozitivă.

În final, îți doresc multă inspirație și încredere în alegerea numelui perfect pentru copilul tău. Alege ceea ce simți că este potrivit și vei avea un motiv de mândrie pe tot parcursul vieții tale de părinte. Mai jos am pregatit o lista cu cateva idei si aspecte la care sa fii atent

Sfaturi pentru alegerea numelui perfect

Sfaturi pentru alegerea numelui perfect:

 • Gândește-te la semnificația numelui
 • Asigură-te că sună bine cu prenumele și numele de familie
 • Gândește-te la cum va fi privit numele de ceielalti
 • Caută inspirație în istorie, literatură sau cultură
 • Consultă prietenii și familia pentru a obține opinii și sugestii
 • Alege un nume care să fie ușor de pronunțat și de scris în diferite limbi
 • Evită numele care sunt prea comune sau prea excentrice

Cateva ganduri referitoare la semnificația numelui

Există multe nume cu o semnificație specială, aici sunt câteva exemple:

 • Alexandru - "apărătorul oamenilor" (din limba greacă)
 • Amelia - "muncitoare" sau "lucioasă" (din limba germană)
 • Beniamin - "fiul dreptății" sau "fiul celui binecuvântat" (din limba ebraică)
 • Charlotte - "feminină și puternică" (din limba franceză)
 • David - "iubit"
 • Isabella - "Dumnezeu este jurământul meu" (din limba ebraică)
 • Leonard - "înțeleptul leului" (din limba italiană)
 • Matei - "Dar de la Domnul"
 • Rafael sau Raphael - "Dumnezeu Vindeca"
 • Sophia - "înțelepciune" (din limba greacă)
 • Victoria - "învingător" sau "victorie" (din limba latină)

Vezi  mai multe detalii in articolul Nume de Baieti de la A la Z si semnificatia lor  pentru baieti iar pentru fete Nume de fete de la A la Z semnificatie

De asemenea, numele poate avea diferite semnificații în diferite culturi sau limbi, deci este important să vă documentați și să căutați informatii inainte de a lua aceasta decizie.

Harta cu numele cele mai folosite de pe europa si asia

Atunci când alăturați numele și prenumele, este important să luați în considerare următoarele aspecte:

 • Sunetul:  Asigurați-vă că numele și prenumele se potrivesc bine din punct de vedere al sunetului și că nu creează o combinație ciudată sau dificil de pronunțat.
 • Lungimea:  numele și prenumele au o lungime similară și că nu creează o combinație prea lungă sau prea scurtă.
 • Inițiale:  inițialele formate din nume și prenume sunt potrivite și că nu creează o combinație nepotrivită.
 • Semnificația: semnificația numelui și a prenumelui se potrivesc bine împreună și nu creează o combinație care poate fi interpretată în mod negativ.
 • Diminutivele: Evita numele care pot sa induca ideea de copil chiar si la o varsta mai mare. 
  • Nu ai vrea ca pe un barbat de 60 de ani sa il cheme Danuţ, Mugurel, etc
 • Pronunția: numele și prenumele pot fi pronunțate ușor și că nu creează probleme în comunicare.
 • Popularitatea: Asigurați-vă că numele și prenumele nu sunt prea comune și că nu există prea multe persoane cu același nume în comunitatea dumneavoastră.
 • Familia: Asigurați-vă că numele și prenumele  se potrivesc cu numele familiei.
 • Cultura si traditiile: Asigurați-vă că numele și prenumele alese sunt potrivite cu cultura și tradițiile dumneavoastră.

Numele inspirat de personajele istorice de scriitori sau oameni de cultură

Unul dintre cele mai bune moduri de a alege un nume pentru copil este să ne inspirăm din personajele istorice sau oamenii de cultură din România.  De exemplu, nume precum Mihai sau Elena au fost purtate de mari lideri și personalități istorice din România, care au lăsat o amprentă durabilă asupra lumii.

De asemenea, ne putem inspira din scriitorii romani pentru a alege un nume pentru copil. Numele acestor scriitori precum Liviu Rebreanu sau Marin Preda au un impact important in literatura romana iar prenumele lor poate fi o alegere buna pentru copilul tau. Important este ca tu ca si parinte sa ai o afinitate pentru acesti oameni de litere si scrierile lor

Consultă prietenii și familia pentru a obține opinii și sugestii in alegerea numelui potrivit:

Consulta familia si prietenii pentru alegerea numelui

Alegerea unui nume după prenumele cuiva din familie sau al unui prieten poate fi, de asemenea, o modalitate de a păstra legătura cu rădăcinile familiei și istoria acesteia. Acest lucru poate fi important pentru familiile care au emigrat sau care au trecut prin schimbări majore în viața lor.

În plus, numele după prenumele cuiva din familie poate fi o modalitate de a lega copilul de acea persoană și de a-i oferi o conexiune cu familia sa.

De asemenea, ar trebui să vorbim cu membrii familiei noastre și să luăm în considerare opiniile lor înainte de a alege un nume după prenumele cuiva din familie.

De ce este important ca numele să fie ușor de pronunțat și de scris în diferite limbi:

Numele sa fie usor de pronuntat in mai multe limbi

Este important ca numele să poată fi pronunțat la fel în mai multe limbi pentru că aceasta poate evita confuzia și dificultățile în comunicare atât pentru copilul tău, cât și pentru ceilalți. Dacă numele copilului tău este dificil de pronunțat sau scris într-o anumită limbă, aceasta poate duce la o serie de probleme, cum ar fi dificultăți în transcrierea numelui in diverse acte oficiale, de exemplu la înscrierea copilului la școală sau în obținerea unui document oficial.

De asemenea, dacă numele copilului tău poate fi pronunțat la fel în mai multe limbi, acest lucru îi va permite să se adapteze mai ușor la diverse medii culturale și lingvistice, atât acasă cât și în străinătate. In plus, acest lucru poate evita si situatii neplacute sau jenante pentru copilul tau in situatii de comunicare cu persoane care vorbesc alte limbi.

Este important sa luati in considerare aceste aspecte atunci cand alegeti numele pentru copilul dumneavoastra si sa va ganditi la cum va fi pronuntat si scris in diferite limbi, astfel incat sa evitati problemele si dificultatile in viitor.

Nu te grăbi să iei o decizie, ia-ți timp să te gândești și să discuți cu sotul/partenerul tău sau cu alți membri ai familiei

Botezul - prima reuniune de familie unde cel mic este in centrul atenţiei:

Daca esti la capitolul selectarii unui nume inseamna ca te apropii si de momentul botezului si urmeaza sa afli ce trebuie sa contina trusoul de botez.  

În concluzie, alegerea numelui pentru copilul tău poate fi o experiență emoționantă și încărcată de sens. 
Asigură-te că te gândești la semnificația, pronunția și percepția numelui, consultă prietenii și familia și ia-ți timp să te gândești la aceasta decizie importantă. Nu uita că, la final, numele ales va influenta si modifica destinul copilului tău.

Vezi si celelalte articole din Ghidul parintilor.

Meniu

Tel:

Settings

Click for more products.
No produts were found.