Ghid  practic pentru organizarea unei petreceri de taiere a motului: Cele mai bune idei si sfaturi

Ghid practic pentru organizarea unei petreceri de taiere a motului: Cele mai bune idei si sfaturi

Te întrebi de ce e importantă ceremonia de tăiere a moțului? Indiferent dacă ești părinte sau naș, ai ajuns în locul corect pentru a înțelege semnificația acestui eveniment. Acesta nu e doar o simplă adunare, ci o ocazie specială de a celebra dezvoltarea micuțului. Aici vei găsi tot ce ai nevoie pentru a organiza o petrecere memorabilă.

Ce se întâmplă la ceremonia de tăiere a moțului?

Odată cu împlinirea primului an de viață, se organizează o ceremonie specială de tăiere a părului. Părinții și nașii sunt principalii organizatori. Nașii au rolul de a cumpăra un set nou de haine pentru copil și de a taia o șuviță de păr care apoi este legată cu o panglică roșie. Această șuviță este apoi fixată cu un ban de argint și ceară de la lumânarea de botez, toate păstrate într-o cutie specială.

Simboluri și semnificații: Obiectele de pe tăviță

La eveniment, micuțului i se oferă o tavă cu diverse obiecte simbolice. Din ce în ce mai mulți părinți optează pentru tăvițe personalizate unice, special create pentru copilul lor. Pe tavă pot exista diferite obiecte, de la icoane și cărți, la chei de mașină sau stetoscopuri. Conform tradiției, copilul poate să aleagă trei dintre aceste obiecte. Se crede că alegerile lui pot oferi indicii despre viitoarea sa meserie sau drumul pe care îl va urma în viață.

Nu uita sa scrii pe tavita de mot mesajele pe care vrei sa le transmiti familiei. La Atelierele Cris gasesti o multime de mesaje special create pentru a fi printate pe tava. Vezi toate mesajele de pus pe tavita aici.

Dupa cum am aratat si in articolul “Ce se pune pe tava la mot” acest obicei se intalneste in diverse parti ale lumii pana in Coreea unde sunt similitudini majore intre obiceiuri. La noi se pare ca isi are originea de la romani unde la varsta de un an se taia motul copilului, se ofereau ofrande si se invocau binecuvantarile zeitei Fortuna pentru a-l proteja pe cel mic.

 

Ruperea Turtei: Un ritual plin de semnificații

După ceremonia de tăiere a moțului, urmează ritualul de rupere a turtei. Turta, un colac special preparat avand aluat de cozonac, este folosită pentru a simboliza prosperitate si  o viata binecuvântată. Copilul este trecut printr-o gaură din mijlocul colacului, iar apoi aceasta este ruptă în patru bucăți care reprezintă punctele cardinale. Acestea sunt împărțite invitaților pentru consum si spun gandurile lor de bine.  Ruperea turtei este un obicei specific in zona Munteniei şi se realizează preponderent pentru fetiţe.

“Datul de grindă”  - obicei cu radacini din perioada geto-dacica

În unele regiuni ale României, există obiceiul "datului de grindă", un rit vechi care este considerat a avea rădăcini geto-dace. Lumânarea de la botez este reaprinsă și copilul este ridicat simbolic către grindă, fiind astfel binecuvântat să crească puternic și sănătos, lumanarea urmand sa fie stinsa tot de grinda casei.

 

Ai intrebari ? Contacteaza-ne!

Daca nu vrei sa respecti toate etapele sau obiceiurile descrise mai sus, nu e nici o problema. Până la urma aceasta sărbătoare este despre copil despre familie si despre ganduri bune. Aşa ca cel mai bine este sa te bucuri de ea aşa cum iti place. Noi am urmarit aici sa descriem obiceiurile asa cum sunt cunoscute la romani. Insa fiecare casă are obiceiurile ei, aşa ca nu te sfii să personalizezi petrecerea aşa cum iţi place ţie.

Sperăm că acest ghid te va ajuta să organizezi o ceremonie de tăiere a moțului memorabilă. Dacă mai ai nelămuriri sau întrebări, ne poți contacta la numărul 0770 643 592 sau poți să ne scrii folosind secțiunea de CONTACT. Cu toate aceste informații și sfaturi, ești mai mult decât pregătit să faci din această ocazie un moment de neuitat!

 

Pentru orice nelămurire, nu ezita să ne contactezi!

Posted on 2023-09-03 by Copii 0 2122

Articole similare

Idei de cadouri pentru copiii de 1 an

Afla ce fel de cadouri poti aduce unui copil la aniversarea de 1an. Vezi variante si idei

Sorturi personalizate de la Atelierele Cris pentru sprijinirea...

Cum ne-am implicat in evenimentul Asociatiei aproteice PKU. Atelierele Cris, o echipă specializata in personalizari,...

Cum sa cumperi articole de botez in siguranta de pe internet

Cumpara in siguranta de pe internet. Ce trebuie sa stii?

Leave a CommentLeave a Reply

Meniu

Tel:

Settings

Click for more products.
No produts were found.